Liposuction Nedir?
Liposuction ile vücut şekillendirme, bölgesel olarak şekil bozukluğu yaratan yağ birikimlerinin ince kanüller kullanılarak vakum yardımıyla alınmasıdır. Kollar, diz, kalçalar, bacak iç ve dış kısımları, gövde ön ve arka yüzü, göğüs, karın ve bel bölgesi, boyun, çene altı ve meme bölgesine güvenle uygulanabilmektedir. İz bırakmadan uygulanan bu yöntem sayesinde eskiden uygulanan teknikler terkedilmiştir.
Geçmiş yıllarda daha kalın kanüller kullanılarak uygulama yapılmasına karşın günümüzde 2-4 mm çap arasında oldukça ince kanüller kullanılmakta ve böylece ameliyat sonrası yüzeyde oluşabilecek düzensizlikler en aza indirgenmektedir. Son yıllarda yine eski günlerden farklı olarak tümesan tekniği denilen ıslak liposuction yöntemini kullanmaktayız. Uygulama yapılacak vücut bölgesine, içinde lokal anestezik ve kanamayı azaltacak ilaçlar bulunan serum enjekte etmekte ve yağ dokusunda gerginlik sağlayıp yağ hücrelerini daha kolay ve kansız olarak çekebilmekteyiz.
Liposuction ile Zayıflamak Mümkün mü?
Liposuction bir zayıflama ve zayıflatma yöntemi değildir. Şişmanlığa bir çare olmadığı bilinmelidir. Bu yöntemle vücut ağırlığının yüzde 6 – 7 si kadar hacimde yağ dokusu alınabilmesine rağmen amaç zayıflatmak değildir. Burada amaç kişinin diyet ve sporla eritemediği yağ dokusunu uzaklaştırarak daha düzgün bir vücut yapısı elde etmektir.
Liposuction Ne İşe Yarar?
Özellikle kadınlarda karın, bel, üst bacak, basen ve kalça bölgelerinde vücudun diğer bölgelerine oranla daha fazla yağ dokusu toplanmaktadır. Liposuction ile bu fazlalıklar alınmakta ve diğer bölgelerle orantı sağlanmaktadır. Liposuction yapılan bölgelerde yağ hücresi azaldığı için kişi daha sonraki yaşamında kilo alsa bile aynı bölgede yeniden aşırı yağ toplanmayacak ve vücut orantısı değişmeyecektir. Ayrıca liposuction yapılan kişilerde alınan yağın başka vücut bölgelerinde toplanacağı düşüncesi doğru olmayıp bir şehir efsanesi demek daha doğrudur.
Selülit sorunu yaşayan hastalarda liposuction ile bu sorunu tamamen yok etmek mümkün olmamakla beraber derideki düzensizlikler kısmen azalabilmektedir.
Ameliyat Olmayı Düşünenler İçin Hazırlık
Liposuction düşünen kişinin yapacağı ilk şey bir plastik cerrahi uzmanı ile konuşmaktır. Hangi bölgelere liposuction uygulaması yapılacağına beraberce karar verilmelidir.
Genç yaşlarda, cildin elastikiyeti iyi olduğu için liposuction sonrası cilt kendini hızla toparlayacağından daha iyi sonuç alınır. Ancak ileri yaşlarda cilt gevşeyip sarktığından sonuç beklendiği gibi olmayabilir. Özellikle doğum yapmış bayanlarda karın cildinin gevşeyip sarkması durumunda bu tür uygulamalar yetersiz kalabilmektedir. Bu durumda cerrah belki de aynı zamanda fazla deriyi alarak, karın germe ameliyatını önerecektir. Bu nedenle bu konular muayeneden sonra iyice konuşulmalıdır.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi liposuction öncesinde de kişi tam sağlıklı olmalıdır. Sistemik bir hastalığı (şeker hastalığı, hipertansiyon, kan hastalığı, kalp hastalığı) olan kişilerde bu uygulama risklidir. Sigara ve alkol alan hastalarda da risk faktörü mevcut olup, daha önceden sigara içmeyi bırakması sonucun daha iyi olmasını sağlayacaktır.
Ameliyat ve Anestezi
Liposuction uygulamasındaki başarı, uygulama yapılan bölgedeki emilen yağla birlikte o bölgede yağ hücrelerinin sayısının azalması sonucudur.
Ameliyat genel anestezi altında yapılabildiği gibi lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Lokal anestezi kullanıldığında hastaya ilave sedatifler verilmekte ve böylece ağrısız ve korkusuz bir ameliyat ortamı sağlanmaktadır. Genel anestezi altında yapıldığında hastanede 8-24 saat gözlemek gerekir, istisnai durumlarda bu süre uzayabilir. Lokal anestezi ile yapıldığında ise hasta birkaç saat dinlendikten sonra eve gidebilir.
Uygulama, bölge sayısı ve alan genişliğine göre tek seansta yapılabildiği gibi, birden fazla seans da önerilebilir. Tek seansta fazla miktarda yağ almak vücudun sıvı elektrolit dengesini bozacağından pek önerilmez.
Liposuction işlemi sadece kanüllerin girebileceği 2 – 4 mm lik kesilerden yapılır, bu kesiler genellikle kasık çizgisi, göbek deliği ve bikini içi gibi bölgelerden yapıldığı için ameliyat sonrası herhangi bir iz göze çarpmaz.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Uygulama bittiğinde uygun bir korse, korsenin ulaşamadığı bölgeler için elastik bandaj kullanılır. Korsenin tercihen 3-4 hafta süre ile kullanılması tavsiye edilmektedir. İlk 24 saat içinde kesi yerlerinden hafif serum sızıntısı olsa da bu hastayı tedirgin etmemelidir. Enfeksiyon riskini bertaraf etmek için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.
Liposuction uygulamasından sonra 1-2 gün içerisinde hasta normal aktivitesine kavuşmakla birlikte çok geniş alanlarda uygulama yapılan hastalar birkaç gün kendilerini yorgun hissedebilir. Çoğunlukla 3-7 gün içinde çalışmaya başlanabilir. Liposuction sonrasında oluşan şişlik ve morluklar 1-2 hafta içinde geçmektedir. Çok ince kanüllerle çalışıldığından alınan yağların bir kısmı yağ dokusu enjeksiyonu yapılmak üzere vücudun başka bir bölgesinde (örneğin yüz) kullanılabilir.
İyi sonucun (şişliklerin tamamen geçmesi) 2-3 ay gibi bir sürede alındığı bilinmelidir. Uygulamadan bir hafta sonra başlayarak 2-3 hafta süreyle masaj ve fiziksel eksersizler yapılması, mümkünse uygulamanın yapıldığı bölgelere LPG uygulaması hem ödemin daha kısa zamanda atılmasına yardımcı olacak hem de olası dalgalanmaları minimuma indirecektir.
Ameliyatın Riskleri
Liposuction ameliyatının en önemli olumsuzluklarından biri, en deneyimli cerrahların elinde dahi zaman zaman ciltte dalgalanmalar ve çöküntüler görülebilmesidir. Bu sonuç genellikle uygulama bölgesinde yer yer fazla ve düzensiz yağ alımı ile olabildiği gibi cilt elastikiyeti iyi olmayan yada korseyi düzenli olarak kullanmayan hastalarda cerrahi uygulama hatası olmaksızın da görülebilir.
Bir yanıt yazın