MASSETER (ÇİĞNEME KASI) BOTOKSU NEDİR?
İnsan iskelet sistemi üzerinde ve bazı organların yapısında bulunan, vücuda şekil veren, kasılarak (contraction) ve gevşeyerek (relaxation) kemiklerin hareket etmesini, organların önemli işlevlerini yerine getirmesini ve organizmanın düzenli olarak çalışmasını sağlayan telsi dokuya kas denir. 60 tanesi yüz bölgesinde olmak üzere insan vücudunda 600’den fazla kas bulunmaktadır.
Yüzün her iki tarafında çiğneme hareketinin doğru bir şekilde yapılmasını sağlayan dörder adet çiğneme kası bulunmaktadır. Bu kaslardan Masseter kası, alt çene kemiği (mandibula) ve üst çene kemiği (maksilla) dış tarafında yanak iç kısmında bulunan, dört köşeli, güçlü bir çiğneme kasıdır. Görevi; alt çeneyi yukarı kaldırarak ağzın kapanmasını sağlamaktır.
Masseter kası, hem sağlık hem de yüzün görünümü açısından çok önemlidir. Aşırı kullanma ve gerginlik nedeniyle masseter kasında büyüme / kalınlaşma olduğu takdirde diş gıcırdatma (bruksizm), diş sıkma şeklinde görülen problemler ortaya çıkar. Aynı zamanda yüzün geniş ve köşeli bir görüntüye bürünmesine sebep olur. Kozmetik kaygılar neticesinde yüz bölgesinde yapılan estetik müdahaleler; üst yüz, orta yüz ve alt yüz olmak üzere yüzün üç ayrı bölümüne uygulanır. Orta yüz bölgesinde yapılan müdahale doğrudan masseter kası ile ilgilidir.
Kadın ve erkeklerde ideal çene formu farklıdır. Güçlü bir karakter algısı oluşturan kare yüz şekli erkeklerde beğeni toplarken; naif, yumuşak ve dinç bir görünüm sağlayan ince ve belirgin bir çene hattı kadınlar için daha estetik bulunmaktadır.
MASSETER (ÇİĞNEME KASI) BOTOKSU NASIL ETKİ EDER?
Masseter botoksu için yapılması gereken bir ön hazırlık bulunmamaktadır. Botoks uygulaması, hamile ve emziren kadınlara yapılmamaktadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan yüksek tansiyon hastaları, cilt sorunları yaşayanlar, alerjisi olanlar ve daha önce yüz bölgesinden cerrahi müdahale geçirmiş olanlar, sürekli belirli ilaçları kullananlar; uygulama öncesi mutlaka doktoru bilgilendirmelidirler.
Kaslara gelen uyarılar neticesinde sinir uçlarından asetilkolin ismi verilen bir kimyasal salınır. Asetilkolin kas hücreleri üzerindeki alıcılara (reseptör) yapışır ve onları uyarırlar. Asetilkolin tarafından uyarılan alıcılar, kasların kasılmasını ve bağlı oldukları kemik ya da organın hareket etmesini sağlarlar. Botoks; sinirler tarafından asetilkolinin salınmasını önleyerek sinir uçlarını bloke eden, kasları zayıflatan, dürtüleri ve kasılmayı engelleyen Clostridium Botulinumbakterisinden laboratuar ortamında türetilmiş, saflaştırılmış protein içerikli bir toksindir.
Masseter botoksu uygulamasında; kanül ya da ince uçlu iğneler yardımıyla deri altındaki masseter kaslara enjekte edilen botoks, masseter kasını zayıflatarak gevşemesini sağlar. Enjeksiyon bölgesi, anestezik jel ve kremlerle hissizleştirildiğinden enjeksiyon esnasında ve sonrasında herhangi bir ağrı hissedilmez, sadece hafif yanma ve sızı hissedilebilir, enjeksiyon alanlarına buz tedavisi (soğuk kompres) uygulanarak bu sızılar azaltılabilir. Aşırı kullanım ve gerginlik nedeniyle kalınlaşan ve büyüyen masseter kası, botoksun etkisiyle zamanla gevşer ve incelir. İncelen ve boyutu küçülen kaslar; yüzün incelmesini, çene hattının yumuşamasını, ince ve güzel bir yüz hattı oluşmasını sağladıkları gibi, diş gıcırdatma ve diş sıkma problemlerini de ortadan kaldırırlar.
Masseter botoksu uygulaması sonrasında günlük hayata devam edilir. Ancak ilk birkaç gün ekstra efor sarf edilen ağır aktivite ve sauna gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır. Yatma pozisyonuna dikkat edilmeli, yüz üstü yatılmamalı, botokslu bölgeler ovuşturulmamalıdır.
Botoks uygulamalarında; yan etkilerin oluşma riski oldukça düşük olmasına rağmen, nadiren enjeksiyon bölgesinde uyuşma, ağrı, iltihaplanma, kızarıklık, morarma, şişme ve kanama, ağız kuruluğu, baş ve boyun ağrısı görülebilmektedir. Ayrıca alerji problemi olan hastalarda kaşıntı, halsizlik, baş dönmesi, döküntü gibi şikâyetlere rastlanmıştır.
KİMLER MASSETER (ÇİĞNEME KASI) BOTOKSU YAPTIRABİLİR?
Botoks uygulamaları, hamile ve emziren kadınlar dışında, sağlıklı tüm erişkin bireylere uygulanabilmektedir.
Masseter botoksunu; masseter kasının kalınlaşması ve büyümesi nedeniyle, diş gıcırdatma, diş sıkma gibi sağlık sorunları olan ya da keskin ve geniş bir çene hattına sahip olup estetik olarak yüzün alt kısmının ince ve güzel görünümlü bir yapıya kavuşturulmasını isteyen, sağlıklı kişiler tarafından yaptırılabilir.
MASSETER (ÇİĞNEME KASI) BOTOKSU NE KADAR SÜRER?
Masseter botoksu uygulama süresi, uygulama alanına göre 15 – 30 dk. arasında değişmektedir. Uygulama sonrasında hastanede yatmaya gerek yoktur, günlük hayata devam edilir. Aynı gün işe dönülebilmektedir.
MASSETER (ÇİĞNEME KASI) BOTOKSU KALICILIĞI NE KADARDIR?
Masseter botoksu etkisi bir hafta içerisinde görülmeye başlar ve yaklaşık 6 hafta içerisinde arzu edilen sonuç elde edilir. Diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi etkisi 4 ila 6 ay süren masseter botoksu uygulaması, tek seansta yapılabilmektedir. Ancak daha etkin ve kalıcı bir sonuç için 3-4 haftalık periyotlarda 3 kez uygulanabilmektedir. Uygulamanın tekrarlanması, güneşten korunmak ya da nemlendirici krem kullanmak botoks uygulamalarının etki ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır.
Diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi sağlık sorunlarınız varsa ya da sahip olduğunuz keskin ve geniş çene hattınızı, yuvarlak biçimli yüz yapınızı değiştirerek daha genç ve güzel bir görünüme sahip olmak istiyorsanız; iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir; özel talep ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutan merkezimizde tedavi olabilir, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bir yanıt yazın