Yüz Botoks Uygulamaları

YÜZ BOTOKSU NEDİR? 

İnsan yaşamında farklı evreler, bu evrelerin her birinin de fizyolojik ya da psikolojik farklı özellikleri vardır. İnsanların beklentileri ve istekleri, her evrenin özelliğine göre değişir. Genç yaşlarda tatminsizlik daha baskındır, güzel olan daha güzel olmaya çalışır… Yaşlandıkça kaygılar ön plana çıkar ve çirkinlikler güzelleştirilmeye çalışılır.

Yaşam evrelerini geçiş, yaşlanmayla eşdeğerdir. Yaşlanmayla birlikte vücutta görülen fizyolojik değişiklikler, kozmetik kaygıları ve estetik arayışını ön plana çıkarır. Çünkü yaşlanma; cilt yapısını koruyan elastin ve kolajen gibi yağ ve bağ dokusu proteinlerinin yok olmasına, bunun doğal sonucu olarak da cildin kuruyup esnekliğini kaybetmesine yol açar. Özellikle yüzün karakteristik hat ve bölgeleri olan alın, kaş arası (belce), göz çevresi ve ağız kenarlarında derin çizgi ve kırışıklıklar oluşur. Günümüz tıp dünyasında bu değişime dur diyebilecek yaklaşım botoks uygulamasıdır.

Botoks (Botulinum Toksin) doğada bulunan Clostridium Botulinum bakterisinden laboratuar ortamında türetilen, saflaştırılmış protein içerikli, yapı itibariyle zehirli bir toksindir. Ancak insanlara son derece küçük konsantrasyonda verilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Hem estetik hem cerrahi maksatla kullanılmaktadır.

İnsanlar duygularını aktarmak istediklerinde sinirler tarafından Asetilkolin ismi verilen bir kimyasal salınır. Bu kimyasal, yüzdeki kas hücreleri üzerinde bulunan alıcılara (reseptör) yapışırlar. Asetilkolin tarafından uyarılan alıcılar kasların kasılmasını ve mimiklerin oluşmasını sağlarlar. Botoks, sinirler tarafından asetilkolinin salınmasını önleyerek sinir uçlarını bloke eder, kasların zayıflamasını sağlar, dürtüleri ve kasılmayı engeller. Etkisi uzun süren bir kas gevşetici olması nedeniyle cilt yüzeyinde oluşan kırışıklık ve çizgilerin azalmasına, yeni oluşacak kırışıklık ve çizgilerin ise önlenmesine / geciktirilmesine yardımcı olur. Uygulama alanı hareketli olan kırışıklıklar ve çizgilerdir. Statik kırışıklık ve çizgilere ise dolgu ile müdahale edilmektedir. Estetik müdahalelerde botoks ve dolgu uygulaması birlikte kullanılabilmektedir.

Botoks, hamile ve emziren kadınlar dışında, erişkinlik ile yaşlılık arasındaki yani 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı tüm bireylere uygulanabilir. Genellikle etkisi 4 ila 6 ay sürer. Botoks uygulamasının ömrü, botoks uygulamasını tekrarlayarak, güneşten korunarak ya da nemlendirici kremler kullanılarak bir miktar uzatılabilir.

Zamanla yüz bölgesinde meydana gelen, derin olmayan çizgi ve kırışıklıkların giderilmesi ve oluşması muhtemel kırışıklıkların önlenmesi maksadıyla, hareketli çizgi ve kırışıklıkların olduğu bölgedeki mimik kaslarına müdahale için derinin altına botoks enjekte edilmesine Yüz Botoksu denir. Mimik kaslarına uygulanan botoks, kasları zayıflatmakta ve cildin kas hareketlerine bağlı olarak katlanmasına ve kırışmasına engel olmaktadır. Yüz botoksuyla; yorgun, mutsuz ve kızgın yüz ifadeleri değişir; gençleşmiş, dinç ve kırışıksız bir yüz ifadesine sahip olunur.

YÜZ BOTOKSU UYGULAMA YERLERİ NERELERDİR?

Yüz botoksu; duyguları aktarmak için kullanılan mimikleri oluşturan kaslara uygulanır. Bu kasların kasılmasıyla ortaya çıkan, hareket eden cilt bölgelerindeki yüzeysel çizgi ve kırışıkların giderilmesi hedeflenir.

Yüz bölgesinde botoks uygulanan hareketli bölgeler; alın, göz çevresi (kaz ayağı), iki kaş arası (belce), burun üst yan duvarları (tavşan çizgileri), dudak çizgileri ve ağız köşe çizgileri (kukla çizgileri) bölgesidir:

ALIN BÖLGESI BOTOKSU; ALIN BÖLGESINDE BULUNAN, YÜZE ÖFKELI BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN YATAY ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN DIKEY KASLARA UYGULANIR. 4 FARKLI NOKTAYA UYGULANABILMEKTEDIR.

GÖZ ÇEVRESI (KAZ AYAĞI) BOTOKSU; GÖZLERIN ÇEVRESINDE BULUNAN, YÜZE YAŞLI VE YORGUN BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN KASLARA UYGULANIR. 2 ILA 4 FARKLI NOKTAYA UYGULANABILMEKTEDIR

KAŞ ARASI (BELCE) BOTOKSU; IKI KAŞ ARASINDA YÜZE GERGIN VE KIZGIN BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN DIKEY ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN YATAY KASLARA UYGULANIR. 5 ILA 7 FARKLI NOKTAYA UYGULANABILMEKTEDIR.

BURUN ÜST YAN DUVARLARI (TAVŞAN ÇIZGILERI) BOTOKSU; BURNUN HER IKI DIŞ DUVARININ ÜST KISMINDA BULUNAN, GÖZE DOĞRU UZANAN, YÜZE YAŞLI VE YORGUN BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN KASLARA UYGULANIR.

DUDAK ÇIZGI BOTOKSU; DUDAK ÜSTÜNDE DIKEY OLARAK BULUNAN, SIGARA IÇENLERDE DAHA SIK GÖRÜLEN YÜZE YAŞLI BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN YATAY KASLARA UYGULANIR.

AĞIZ KÖŞE ÇIZGILERI (MARIONETTE-KUKLA ÇIZGILERI) BOTOKSU; AĞZIN HER IKI YANINDA AŞAĞI DOĞRU GENIŞ BIR AÇIYLA BULUNAN, YÜZE YAŞLI BIR GÖRÜNÜM KAZANDIRAN ÇIZGILERIN GIDERILMESI IÇIN DERI ALTINDA BULUNAN YATAY KASLARA UYGULANIR. GÜLEN YÜZ BOTOKSU OLARAK DA ADLANDIRILMAKTADIR.

KOMBINE YÜZ BOTOKSU; YÜZDE BULUNAN BIRDEN FAZLA HAREKETLI BÖLGEYE, IHTIYAÇ DUYULAN UYGUN MIKTARDA YAPILAN BOTOKSTUR.

YÜZ BOTOKSU NASIL YAPILIR?

Yüz botoksu uygulamasından önce yüzün ve uygulama yapılacak bölgenin detaylı görüntüsü alınır. Hastanın şikâyet ve talepleri göz önünde bulundurularak, iki boyutlu ya da üç boyutlu simülasyonlar yardımıyla, yapılacak müdahalenin planlaması yapılır ve operasyon sonrası oluşacak muhtemel görüntü değerlendirilir.

Yüz botoksu öncesinde herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç bulunmamaktadır. Hamile ve bebek emziren kadınlara botoks uygulaması yapılmamalıdır. Yüksek tansiyon hastaları, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, cilt problemi olanlar, alerjisi olanlar ve daha önce yüz bölgesinden ameliyat geçirmiş olanlar, herhangi bir ilaç kullananlar  uygulama öncesi mutlaka doktoru bilgilendirmelidirler.

Yüz botoksu, kanül ya da ince uçlu iğneler yardımıyla deri altındaki kaslara enjekte edilir. Uygulama süresi, uygulama alanına göre 15 – 30 dk. arasında değişmektedir. Uygulama alanı anestezik jel ve kremlerle uyuşturulduğundan işlem esnasında ve sonrasında ağrı hissedilmez, sadece hafif yanma ve sızı hissedilebilir, enjeksiyon alanlarına buz tedavisi (soğuk kompres) uygulanarak bu sızılar azaltılabilir.

Uygulama sonrasındaki günlerde günlük hayata devam edilir. Ancak ilk 2-3 gün spor ve sauna gibi ağır aktivite ve aşırı sıcaktan uzak durulmalı, yüz üstü yatılmamalı, botokslu bölgeler ovuşturulmamalıdır. Yüz botoksu 2-3 günde etkisini göstermeye başlar ve arzu edilen sonuç 2 haftaya kadar elde edilir.

Botoks uygulamalarında; yan etkilerin oluşma riski oldukça düşük olmasına rağmen, nadiren uygulama bölgesinde uyuşma, ağrı, iltihaplanma, kızarıklık, morarma, şişme ve kanama, ağız kuruluğu, baş ve boyun ağrısı görülebilmektedir. Ayrıca alerji problemi olan hastalarda kaşıntı, halsizlik, baş dönmesi, döküntü gibi şikâyetlere rastlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir