Yapışık Parmak

Parmak aralarında yapışıklıkla kendini belli eden doğumsal bir anomalidir. Polidaktiliden (parmak fazlalığı / fazla parmak hastalığı) sonra en sık görülen konjenital el anomalisidir. Yapışık parmak(sindaktili) Deri ve kemiklerin yapışıklık derecesine göre sınıflandırılır. Ameliyat planlamasında sindaktilinin tipi ve etkilenen parmak sayısı önemli olmakla beraber,  6 aylıktan itibaren ameliyat edilebilirler.

Yapışık parmak ameliyatında (sindaktili) uygun çizimler yapılarak elin dış ve iç kısmından flep şeklinde kaldırılan deriler ile parmak araları birbirinden ayrılır. Bu deriler daha sonra dıştan içe ve içten dışa gelecek şekilde yeni yerlerine adapte edilerek dikilirler. Deri eksikliği olan durumlarda kasıktan alınan deri yamaları ile onarım sağlanarak el alçıya alınır. Kemik bütünlüğü olan durumlarda prosedür farklılık gösterir.

Çocuğunda yapışık parmak anomalisi olan ebeveynler bir el cerrahına muayene olarak hastalık hakkında bilgi almalı ve doktorunun önereceği zamanda ameliyatını yaptırmalıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir